Declaración de Independencia del Ciberespacio- John Perry Barlow






Han passat 22 anys, d'ençà d'aquesta declaració d'intencions proclamada a Davos  per John Perry Barlow, poeta i activista polític nord-americà. Des de la distància en el temps que ens atorga el privilegi per opinar, valorar i reflexionar, sobre el que opinaven els defensors de "l'aldea global". Fins a quin punt s'ha complert el projecte d'emancipació del ciutadà respecte a les elits  polítiques i econòmiques? Som més lliures? L'apoderament de la ciutadania és real o virtual?

Són moltes les preguntes que m'envaeixen, però la primera impressió és que les veus com la de John Perry van veure en el ciberespai un nou espai d'interacció entre els homes, una nova manera de relacionar-nos, que trencava les barreres físiques, les fronteres, el temps... i aquesta idea la van associar en espais d'expressió ciutadana, espais d'autoconsciència col·lectiva. Aquests eren els pilars sobre el que es construiria una civilització global, liderada pels ciutadans, això suposaria la decadència dels estats i les elits econòmiques, en favor de l'aldea global, això es traduiria en una societat global on es respectarien els drets humans, on es resoldrien els conflictes bèl·lics i polítics...

Seguint el seu criteri dels optimistes, la societat global s'expressa mitjançant el ciberespai, perquè les regles del joc han canviat, i aquest canvi afavoreix i expandeix la idea de la transformació, que ens porta a entrar en un nou estadi històric, basat en l’apoderament del ciutadà, però també tenint en compte la  visió pluralista i cosmopolita, d'una nova societat, una societat xarxa, una societat global.

Personalment, potser és massa aviat per treure conclusions, però jo crec que moltes d’aquelles veus de la dècada dels 90 com John Perry, estaran com a mínim una mica decebuts o desenganyats dels efectes emancipadors del ciberespai; en qualsevol cas, si em centro  a valorar el moment actual, és evident que les bondats emancipadores del ciberespai, avui en dia estan molt qüestionades.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Propera parada, Galàxia hipertextual